2/4/08

Μόνο με το τρένο...


Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που ταξιδεύαμε με το Ι.Χ. αυτοκίνητό μας από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Οι νέες τιμές των διοδίων που ισχύουν από σήμερα, Τετάρτη, 2 Απριλίου ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος κάθε διαδρομής στο εθνικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, με τη νέα χρέωση ανά χιλιόμετρο, το κόστος των διοδίων γι' αυτόν που θα διασχίσει ολόκληρο τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας- Θεσσαλονίκης θα ανέρχεται σε 15,4 € από 10 € που ήταν μέχρι χτες! Μιλάμε, δηλαδή, για αύξηση μεγαλύτερη του 50%! Τουλάχιστον, η αντίθετη διαδρομή (Θεσσαλονίκη- Αθήνα) θα κοστίζει περίπου 3 € φθηνότερα.

Αυτές είναι, όμως, οι συνέπειες, όταν το κράτος εκχωρεί την εκμετάλλευση του εθνικού οδικού δικτύου σε ιδιωτικές κοινοπραξίες και αυτές δρουν ανεξέλεγκτα. Βέβαια, το επιχείρημα είναι, ότι οι οδηγοί θα πληρώνουν τους νέους και ασφαλέστερους δρόμους που κατασκευάζονται. Εδώ βρίσκεται και το λεπτό σημείο... Καλούμαστε όλοι οι οδηγοί να προπληρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των δρόμων αυτών, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή!

Αν συνυπολογίσει κανείς και την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων, τότε γίνεται κατανοητό πως το ταξίδι με αυτοκίνητο προς την Αθήνα μπορεί να κοστίζει πλέον ακριβότερα απ' ό,τι το αντίστοιχο με αεροπλάνο!

Μία άλλη πολύ πρακτική συνέπεια είναι, ότι οι νέες τιμές δε βοηθούν καθόλου τις συναλλαγές εν κινήσει. Όταν, δηλαδή ο οδηγός καλείται να πληρώσει 2,75 € ή 1,60 € ή 1,90 € και από την άλλη μεριά ο υπάλληλος να δώσει τα απαραίτητα ρέστα, καταλαβαίνει κανείς πως όλη η διαδικασία επιβραδύνεται σημαντικά σε σχέση πάντα με το κέρμα των 2 € που μπορούσαν να έχουν έτοιμο όλοι.

Τελικά, στην Ελλάδα δε φτάνει ο χρόνος, για να ασχοληθεί κανείς με όλες τις αρνητικές εξελίξεις που επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας. Παρεμπιπτόντως, σήμερα ο κ. Καραμανλής μεταβαίνει στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί, η αποτυχία δε συγχωρείται...


2 σχόλια:

παράλληλος είπε...

,"2,75 € ή 1,60 € ή 1,90 ",
Να είσαι σίγουρη ότι θα στρογγυλοποιηθούν προς τα πάνω.
Περαστικά μας!

The Transporter είπε...

Απλώς...σίγουρος! Πράγματι, περαστικά μας!