19/8/08

Παραιτείται ο Πρόεδρος του Πακιστάν


Μετά τις ισχυρές πιέσεις που δεχόταν τον τελευταίο καιρό στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, ο Πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του.

Η παραίτηση ανακοινώθηκε στο τέλος τηλεοπτικού μηνύματος που απηύθυνε ο Πρόεδρος-Στρατηγός, κατά τη διάρκεια του οποίου υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο του.

Οι πιέσεις για παραίτηση είχαν ενταθεί τον τελευταίο καιρό από τον κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων των Ασίφ Ζαρντάρι, (συζύγου της δολοφονημένης Μπεναζίρ Μπούτο) και Ναουάζ Σαρίφ, επικεφαλής του συνασπισμού. Ο Μουσάραφ παραιτήθηκε μόλις δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που αποσκοπούσε στην παραπομπή του Μουσάραφ. Υπενθυμίζεται ότι η κρίση που οδήγησε στην παραίτηση του Μουσάραφ έχει την αρχή της τον Μάρτιο του 2007, με την παύση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος αμφισβήτησε την νομιμότητα της επανεκλογής του Μουσάραφ στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Ο Μουσάραφ είχε ανέλεθει στην προεδρία της χώρας με πραξικόπημα το 1999.

Κατά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2008, επικράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία από τότε ενέτειναν την άσκηση πιέσεων προς τον Πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί.

Σήμερα συναντήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό εναντίον του Μουσαραφ με σκοπό να αποφασίσουν το διάδοχό του. Παρατηρητές και αναλυτές εξέφρασαν φόβους ότι, ελλείψει του κοινού "εχθρού", ο σε γενικές γραμμές δυσλειτουργικός κυβερνητικός συνασπισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθειά του να αποφασίσει για ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας.
Οι φήμες που θέλουν τον Περβέζ Μουσάραφ να παραιτείται μετά από συμφωνία με τους αντιπάλους του και ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων του, όπως το δικαίωμά παραμονής στη χώρα παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να ανατρέξει εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: