28/4/08

Μαθήματα Δημοσιογραφίας


Όχι πριν από πολύ καιρό, ο μεγιστάνας τον Media, Rupert Murdoch (μεταξύ πολλών άλλων, ιδιοκτήτης του υπερσυντηρητικού καναλιού Fox News), εξαγόρασε την εφημερίδα "Wall Street Journal". Οι φόβοι ότι ο Murdoch θα επενέβαινε στο περιεχόμενο και τη γραμμή της εφημερίδας εμφανίστηκαν από την πρώτη στιγμή. Και όχι άδικα. Σύντομα άρχισαν να γίνονται συστάσεις για πιο μικρά κείμενα, λιγότερο δύσκολα και πιο "εύπεπτα". Την περασμένη εβδομάδα ο Marcus Brauchli (φωτό), διευθυντής της εφημερίδας από τον περασμένο Μάιο, ανακοίνωσε την παραίτησή του δηλώνοντας σε γράμμα του προς το προσωπικό ότι "τώρα που η μετάβαση ιδιοκτησίας έλαβε χώρα, πιστεύω ότι οι νέοι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν ένα διευθυντή της επιλογής τους". Σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας της "Wall Street Journal", ο Brauchli είχε αναλάβει το ρόλο του υπερασπιστή της παράδοσης της εφημερίδας απέναντι στις ταχύτατες αλλαγές που επιθυμούσε η νέα ιδιοκτησία.


Αυτό που εντυπωσιάζει όμως σε όλη αυτή την ιστορία, δεν είναι το καινοφανές της υπόθεσης. Παραδοσιακά, ο Murdoch (και όχι μόνο αυτός) επηρεάζει το περιεχόμενο των μέσων που ελέγχει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Αυτό που αξίζει θαυμασμού από τον δημοσιογραφικό κόσμο είναι η ψυχραιμία με την οποία η εφημερίδα κάλυψε το γεγονός και το ιστορικό της παραίτησης του διευθυντή της. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο κάνοντας κλικ εδώ ή ανατρέχοντας στην εφημερίδα "Το Βήμα" της 25ης Απριλίου, όπου το κείμενο παρατίθεται σε μετάφραση.


Πρόκειται πραγματικά για ένα μάθημα δημοσιογραφίας προς υποψήφιους συντάκτες! Μια επίδειξη αξιοπρέπειας από μία από τις σημαντικότερες εφημερίδες του επιχειρηματικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: