25/4/08

Newseum, το μουσείο που «ζωντανεύει» τις ειδήσεις


Στις 11 Απριλίου άνοιξε τις πύλες του στην Ουάσινγκτον το πιο διαδραστικό μουσείο στον κόσμο. Πρόκειται για το Newseum (news+museum), δηλαδή για το μουσείο των ειδήσεων. Σε έναν απέραντο χώρο 23.000 τ.μ. ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί σε ιστορικές ειδήσεις μέσα στους τελευταίους πέντε αιώνες, έχοντας στη διάθεσή του την πιο σύγχρονη τεχνολογία της εποχής μας.

Το Μουσείο εντυπωσιάζει με την εξωτερική του όψη. Ένα από τα πλέον σύγχρονα οικοδομήματα των ημερών μας στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α. Διαθέτει 7 διαφορετικά επίπεδα, στα οποία φιλοξενούνται εκθέσεις, μικροί κινηματογράφοι, αφιερώματα, καφετέριες, καταστήματα αναμνηστικών κ.α. Στόχος του Newseum, όπως ξεκαθαρίζουν οι υπεύθυνοί του, είναι «να περάσουν οι επισκέπτες στα παρασκήνια και να δουν πώς και γιατί φτιάχνονται οι ειδήσεις.»

Ειδικότερα, παρουσιάζονται 14 κύριες εκθέσεις που αφορούν την ιστορία του Τύπου, των ηλεκτρονικών μέσων, της φωτοδημοσιογραφίας και των διεθνών ειδήσεων. Μερικές από τις εκθέσεις αυτές έχουν χαρακτήρα αφιερώματος στον τρόπο, με τον οποίο τα Μέσα κάλυψαν κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα, όπως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή την 11η Σεπτεμβρίου.

Για να δημιουργηθεί ένα τόσο σύγχρονο και φιλόδοξο μουσείο απαιτούνται πολλά χρήματα. Σημαντικό μέρος αυτών το προσέφεραν χορηγοί και ως αντάλλαγμα εξασφάλισαν τον δικό τους χώρους στις αίθουσες του κτιρίου. Έτσι, ξεχωρίζουν οι θεματικά δωμάτια της Time Warner, της News Corporation και του καναλιού Bloomberg.

Σημαντική είναι η έκταση που αφιερώνεται στην ελευθερία του Τύπου, ενώ καθημερινά καταγράφεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που χάνουν τη ζωή τους κατά την άσκηση του καθήκοντος.

Τέλος, το πλέον αναμενόμενο ίσως, είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί εύκολα και δωρεάν να έχει πρόσβαση σε πολλά πρωτοσέλιδα του Τύπου ανά τον κόσμο καθημερινά.

Κλείστε το εισιτήριό σας για αμερικανική πρωτεύουσα και ταξιδέψτε στον θαυμαστό κόσμο των ειδήσεων. Εναλλακτικά, δωρεάν και άμεσα πλοηγηθείτε στο www.newseum.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: